Wij kijken er enorm naar uit om u te mogen verwelkomen.

Franke Osinga geslaagd voor Meesterproef SVH Meesterkok

22 / 04 / 2024

Op vrijdag 19 april is Franke Osinga (33), keukenchef van Restaurant De Treeswijkhoeve** in Waalre, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterkok. Franke heeft met het afleggen van een zeer geslaagde Meesterproef een kroon op zijn carrière gezet: SVH Meesterkok worden. De Treeswijkhoeve is hiermee het enige restaurant in Nederland waar 2 SVH Meesterkoks werkzaam zijn. Eigenaar en SVH Meesterkok Dick Middelweerd behaalde in 1990 zijn Meestertitel.

Geslaagde Meesterproef

SVH Meesterkoks Jarno Eggen (De Groene Lantaarn**, Staphorst), Erik van Loo (Parkheuvel**, Rotterdam) en Secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland namen de Meesterproef van Franke Osinga af in De Treeswijkhoeve. Aan het einde van de Meesterproef maakte de commissie aan Franke bekend dat hij absoluut Meesterwaardig is en geslaagd is voor zijn Meesterproef. "Franke is een chef die gerechten delicaat en subliem op smaak aan de gasten serveert. Hij combineert een klassieke basis met moderne afwerking, wat resulteert in prachtige en kwalitatief hoogwaardige gerechten die elke keer weer voor een verrassing op het bord zorgen. Franke heeft ons samen met het team meer dan overtuigd van zijn Meesterschap", aldus de commissie. 

Unieke prestatie

Met het behalen van deze Meestertitel is De Treeswijkhoeve niet alleen 1 van de 9 restaurants van Nederland waar 2 SVH Meesters werkzaam zijn, het is ook het enige restaurant waar 2 SVH Meesterkoks werkzaam zijn. Eigenaar en SVH Meesterkok Dick Middelweerd behaalde in 1990 zijn Meestertitel. Omdat Dick Middelweerd zijn Meestertitel ook in de keuken heeft behaald, was hij tijdens de gehele proef niet aanwezig in het restaurant. Pas na de bekendmaking van het resultaat, kon Dick zich weer bij het team voegen.

Lang gekoesterde droom  

Franke begon zijn carrière op 16-jarige leeftijd als afwasser en keukenhulp. Al snel combineerde hij deze functies met een stage bij De Heeren van Harinxsma (Beetsterzwaag). Na zijn na zijn opleiding tot Zelfstandig werkend kok, volgde Franke de talentenopleiding van de Sterklas en ging hij bij SVH Meesterkok Martin Kruithof in De Lindenhof (Giethoorn) aan de slag, om na zijn afstuderen terug te keren naar De Heeren van Harinxsma. In 2015 maakte hij de overstap naar De Treeswijkhoeve, waar hij nu als keukenchef zijn SVH Meestertitel heeft behaald.

 

"In mijn carrière als kok heb ik een groot deel van mijn tijd gewerkt onder de vleugels van verschillende Meesterkoks, waaronder Marc van Gulick, Martin Kruithof, Dick Middelweerd en Theo van Rensch. Ik kijk met groot respect naar deze mensen omdat ze mij gevormd hebben tot wie ik nu ben. Hoe mooi is het om je vak te leren van chefs die de hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid binnen deze ambacht bezitten, een titel die je verdient door prestatie, gedrevenheid en absolute kennis van kooktechnieken. Ook tijdens mijn opleiding aan de Sterklas in Amsterdam kwam ik in contact met een aantal Meesterkoks. Veel van de door hun gegeven lessen zijn me bij gebleven, omdat er altijd met veel passie over het vak gesproken werd. Nu ik zelf de titel heb behaald, hoop ik het net zo ver te schoppen als de SVH Meesterkoks die me voor zijn gegaan. Zo probeer ik ook net zoveel jonge mensen zichzelf tot het uiterste puntje van perfectie te drijven om iedere dag het hoogst haalbare uit henzelf te halen. Daarmee hoop ik ons vak te kunnen doorgeven en verbeteren voor de volgende generatie", aldus Franke Osinga.