Treeswijkhoeve

Maitre Remon: Sommelier van het jaar!

‘Hij proeft uitstekend. Je kunt de wijnkeuze gerust aan hem overlaten......

GaultMillau 2018:
Sommelier van het Jaar Remon van de Kerkhof van De Treeswijkhoeve.


Remon van de Kerkhof, sinds 1 maart 2017 werkzaam bij  het tweesterrenrestaurant De Treeswijkhoeve in Waalre  (18 punten GM) van Dick en Anne-Laura Middelweerd, is door GaultMillau verkozen tot Sommelier van het Jaar 2018. Hij kreeg de bijbehorende award op maandag 6 november in Utrecht overhandigd. Het oordeel van de gids: ‘Hij proeft uitstekend. Je kunt de wijnkeuze gerust aan hem overlaten. Denk niet dat je meteen de duurste wijn geadviseerd krijgt.’

Jan van Lissum op het podium: ‘Vijftien jaar geleden was Remon van de Kerkhof al een groot talent. Toen vertrok hij naar het buitenland, maar keerde gelukkig tien jaar later terug in Rotterdam. Later verhuisde hij naar Waalre, naar de Treewsijkhoeve.’ Remon van de Kerkhof: ‘Ik had een speech moeten voorbereiden… maar dat heb ik niet gedaan. Heel leuk, heel gaaf. Vorig jaar wijnmeester en nu sommelier van het jaar. Ik ben dolgelukkig maar ik doe het voor mijn gasten.’ Van de Kerkhof bedankt Dick en Anne Laura Middelweerd van De Treeswijkhoeve en ook Erik en Anja van Loo van Parkheuvel waar hij eerder werkte.

De SVH Wijnmeester Remon van de Kerkhof werkt sinds maart bij De Treeswijkhoeve in Waalre. Hij zat daarvoor tien jaar in Australië.  De Treeswijkhoeve staat met 18 punten in de GaultMillau gids voor 2018 en behoort daarmee tot de onbetwistbare top van Nederland. Dat Van de Kerkhof de award krijgt, schrijft GaultMillau toe aan zijn snelle vooruitgang. ‘Na zijn terugkeer uit Australië is wist hij in snel tempo door te dringen tot het topsegment van zijn vakgroep. Hij proeft uitstekend!’

GaultMillau 2018: Remon in topsegment
De toekenning van de award aan Remon van de Kerkhof noemt GaultMillau ‘een vertraagde voorwaartse stap.’

‘Zo kun je de huidige ontwikkeling van Remon van de Kerkhof het beste samenvatten. In 2015 keerde hij terug in Nederland na een verblijf van tien jaar in Australië. Toen hij zijn vlucht naar Australië boekte, was hij sommelier bij Parkheuvel, nog onder Cees Helder.’ Na zijn verblijf over zee, keerde hij er terug onder de vleugels van Erik van Loo.

De gids GaultMillau vermeldt verder over de award-winnaar: ‘In Australië studeerde hij wijngaardmanagement en werkte hij onder andere in Sydney bij een restaurant met de grootste wijnkaart van het zuidelijke halfrond, de Rockpool Bar & Grill. Sinds zijn terugkeer is hij in snel tempo doorgedrongen tot het topsegment van zijn vakgroep. Hij proeft uitstekend. Je kunt de wijnkeuze gerust aan hem overlaten. Denk niet dat je meteen de duurste wijn geadviseerd krijgt, want Van de Kerkhof leest zijn gasten uitstekend. En dat het een eigenzinnige persoonlijkheid met een apart gevoel voor humor is, is een prettige bijkomstigheid. Hij heeft onmiskenbaar invloed op zijn vakgenoten, o.a. wat betreft zijn aandacht voor nieuwe, nog nauwelijks bekende wijnproductiegebieden.’

Remon van de Kerkhof
Remon van de Kerkhof ontving  in 2016 de titel SVH Wijnmeester. Deze titel is de bekroning op zijn werk als sommelier en wijnliefhebber. Hij was lange tijd werkzaam in Australië (Black by Ezard in Sydney, Rockpool Bar & Grill, Sydney en bij Aria ook in Sydney) en heeft tevens gewerkt als sommelier bij het tweesterrenrestaurant Parkheuvel in Rotterdam van Erik van Loo.

Na het behalen van zijn Meesterproef liet hij weten dat hij al vroeg de ambitie had om SVH Wijnmeester te worden. ‘Het was SVH Wijnmeester Coen Pollaert die mij stimuleerde en als eerste in aanraking bracht met de wondere wereld van wijn. De vele reizen van het Nederlands Gilde van Sommeliers en de proeverijen waren prachtige gelegenheden om verhalen en ervaringen te kunnen delen. Ik kon uren luisteren naar Paul Op ten Berg en SVH Meesters Peter Bruins en Noël Vanwittenbergh over oude jaargangen, ontwikkelingen en gastronomie. Deze titel is de bekroning op mijn werk als sommelier en wijnliefhebber. Ik hoop mijn enthousiasme te kunnen overdragen op de nieuwe generatie en hen te stimuleren om altijd bezig te blijven en verder te komen.’

GaultMillau
Ieder jaar kent Gault&Millau ter gelegenheid van de verschijning van de nieuwe editie van de Gault&Millau Restaurant- en Hotelgids een aantal awards toe aan horecaprofessionals en -bedrijven die zich op bijzondere manier hebben onderscheiden. De feestelijke bijeenkomst vond plaats in de Jaarbeurs in Utrecht, aan het slot van de openingsdag van de vakbeurs Gastronomie | Fine Food Professional.